Glass.

Opphavsrett / Foto: Anne-Lise Reinsfelt Norsk Folkemuseum.

Den første øloppskriften som ble funnet, er fra ca. 4000 år før Kr. Først ca. 6000 år senere lærte man å lage glass og det skulle gå mange år før man begynte å lage ølglass. Dette var nemlig kostbarheter som var forbeholdt kasier,konger faroer og andre velstående mensker.

Daglig bruk av glass ble først vanlig på slutten av 1700-tallet her i Europa. Før den tid ble ølet, som var en folkelig drikk, drukket av horn kar og ølboller fremstilt av tre, og leirekrukker ble brukt. 

Kilde /Opphavsperson: Norsk Folkemuseum.

I de store boller som kunne ha et tverrmål på 1 meter eller mere, var der ofte en mindre skål med hank formet som en fugl, derfor ble denne ofte kaldt ølhane, denne ble brukt til å forsyne sig med av ølet til mindre boller.

Potøl hentet man i starten bl. a. i bøtter og spann på forskjellige utsalgssteder, dette kom på flaske senere.

Bryggeriene fikk etter hånden fremstilt egne ølglass, på slutten av 1800 tallet disse kom med logo på.

Og man begynte også å fremstille glas med forskjellige former, så smaksopplevelser og aroma fra de forskjellige øl sorter kom bedre frem. 

Opphavsperson / Foto: Anne-Lise Reinsfelt Norsk Folkemuseum.

Ølglass skal vaskes for hånd, bruk gjerne Zalo eller krystallsoda, ha en egen børste for ølglas og la glas - sene lufttørre.

Bruker man oppvaskemaskin må denne være ren for fett og melkprodukter. Fett er den verste fiende for ølet, det dannes en tynn hinne på glasset som hindrer skumdannelse i ølet.

De intelligente glassene, såkalte "iGlassware" er utstyrt med en microchip som sender ut radiobølger for å rappotere væskevolumet. Hvert glass har sin unike digitale kode som sendes sammen med informasjonen. Signalene går til en base som kan sende signalet videre til bærebare enheder som brukes av personalet, skriver New Scietists nettutgave.   Teknologien i glassene, er den samme som brukes i tyverialarmer i butikker.

Glassene er utviklet av Mitsubishi Eesearch Laboratories i USA.  

Et av barokkens egenartede innfald på ølglass, er at man fremstillet et glass som en støvel, de første var fint dekorert med sløyfe eller en spore o.s.v.

De er fremstilt de siste par hundre år, ideen er sannsynlig tysk men andre har kopierte den,og den kommer i mange størrelser.

Produksjonen av disse glass er idag lidt trist i forhold til den opprinnelige som var flott dekorert.